Mapcontrol Terrorist (T)

Blogginlägg4mapcontrol som Terrorist

För att summera förra inlägget om CT-spel, så handlar CT-sidor att hela tiden ha balans i laget och täcka av delar av kartan beroende på var terroristerna befinner sig.

Mapcontrol Terrorist (T)

Det är många som vet vad ordet mapcontrol betyder, och det är nog många som säger dem kan mapcontrol. Innebörden av mapcontrol är helt annorlunda än ordet betydelse, mapcontrol är inte bara ta kontroll över kartan för att senare går för ”pics”. Mapcontrol är en gamechanger och Counter-Strike: Global Offensive handlar om att förstå hur mapcontrol fungerar. Det är genom mapcontrol man räknar hur stora chanserna är att vinna rundan, chanserna(eller odds, som jag kallar det) varierar för ju mer mapcontrol man får varje sekund som går och för varje kill som sker. Möjligheten finns att t.ex. i en 5vs5 situation som CT enbart kan ha 1% chans att vinna rundan om Terroristerna får för mycket mapcontrol och använder kontrollen rätt.

Vad är mapcontrol då?
Mapcontrol betyder att du med minsta möjliga chans att bli dödad tar över så mycket mark som möjligt på kartan. Detta för att senare på strukturerat sätt få övertag genom att använda smokes och flashar för att ta sig nära bombsiten. Gör du detta så kan du förutspå vart motståndarna kommer att sitta och på så sätt få övertag i dueller, tajming, tringlar och bombplant.

Innebörden av en triangel
Får du mapcontrol kan du skapa olika tringlar på kartan, dessa trianglar kan användas för att få en mot en dueller med ett säkerhetskort för trading genom tajming. Tringlarna går att skapa överallt på alla kartor OM Counter-Terroristerna tillåter Terroristerna få mapcontrollen. För att förstå mapcontrol måste du kunna visualisera kartan i ditt huvud, titta på radarn och tajma duellen med din medspelare, på detta sätt skapar ni en triangel du, din medspelare och din motståndare (2vs1-situation).

Exempel:
En A-hus och en T-slope på Mirage, A-hus killen är beredd att gå ut A-hus när T-slope killen får kontakt med CT:n som håller A-site.

Mapcontrol är en gamechanger, du kan utnyttja mapcontrol för attackera den svagaste bombsiten(vilket jag anser att spelet som Terrorist handlar om) eftersom mapcontrol ger ert lag chansen att läsa av dina motståndare och tillåter ert lag till fler valmöjligheter. Mapcontrol förändrar chanserna att vinna rundorna hela tiden, och ordet sammanfattar taktik, spelförståelse, kommunikation, samarbete, beslutsfattning och aim. Och det är det som är Counter-Strike: Global Offensive.

Det är alltså inte enbart killsen som avgör om du är i överläge, Terroristerna kan vara i ett överläge i en 4vs5 situation om Counter-Terroristerna låter Terroristerna få mapcontrol, Terroristerna kan enligt mig ha överläge i 3vs5 situationer också.

Världens just nu bästa lag Virtus Pro, dem är bäst i världen på detta, just att hitta tringlar, eliminera positioner för Counter-Terroristerna att sitta på och anfalla tillsammans för att få övertag i trading.

Säger du fortfarande att du kan mapcontrol? Grattis, då tillhör du nämligen top25 i Sverige och lever din dröm.

Samuel ”Zyppe” Martinsson

One thought on “Mapcontrol Terrorist (T)

Comments are closed.