Kan FaZe bli bäst i världen?

zyppe35kPrecis hemkommen från Nordic Masters 2016 där jag och mitt lag lyckades komma på en 2:a plats efter finalförlust mot finska RCTIC. Förra veckan var jag i Oslo där vi i BX3 har spelat in en reklamfilm för Telenor som ska sändas i norsk tv och på internet. Telenor storsatsar på E-sport i Norge och vill att ämnet ska få mer uppmärksamhet, vilket jag tycker är galet kul!

Men nog om detta, dagens lilla underhållning kommer handla om FaZe, om spelarna som det går rykte om att de blev uppköpta för över brutala 6 miljoner kronor. Att någon organisation spenderar så pass mycket pengar på ett halv bra CS:GO-lag är för mig inte förståeligt, när nyheten kom ut såg jag verkligen inte hur denna investering ska generera sig inom de kommande två åren även om E-sporten växer så det knakar.

Jag ska vara ärlig, jag tycker inte FaZe är ett bra CS-lag, jag tycker verkligen inte det, de har en grej som dem lever på MEN CS handlar om så mycket mer än bara aim, spelet handlar främst om samarbete, roterationer, kommunikation, problemlösning i grupp och taktiska drag, särskilt när man spelar på den högsta nivån. Alla dessa faktorer har egentligen FaZe alltid varit relativt dåliga på enligt mig, jag har egentligen inte sett en match när de gjort en bra taktiskt runda, att man nästan sett att denna vinner dem (även om det är 5vs5). Jag tycker inte att dem är tillräckligt bra eftersom dem brister på de flesta av dessa punkterna, och min uppfattning är även att Maikelele även blev kickad från NiP för han inte förstod att dessa grunder är en del av spelet, till er som tror spelet handlar om aim, ni har FEL.

FaZe har möjligtvis de vassaste spelarna i hela världen aim-mässigt, de har alla förutsättningar men jag får känslan av att de inte tar det 100 procent seriöst, jag vet att maikelele twittrade att de ska skärpa sig nu och det hoppas jag fan i mig att de gör, har man blivit köpt för över 6 miljoner svenska kronor så gäller det att prestera och vara professionell överallt man rör sig.

Egentligen är FaZe exakt lika bra aimmässigt som både fnatic och Envyus, Men båda dessa lag är långt före FaZe rent taktikmässigt, rent roterationsmässigt, rent samarbetsmässigt. FaZe behöver helt enkelt slipa på deras lagspel, och förra veckan blev det klart att RobbaN går med som coach för FaZe. RobbaN förtjänar mycket stor respekt, han är en stor spelare som verkligen förstår att spelet är ett lagspel, och hans med meriter från Begrip, SK och NiP säger en hel del.
RobbaN tror jag verkligen kan hjälpa dessa vilsna gossar att hitta världstoppen, enligt mig spelar FaZe för mycket på sin skill och för lite på det lagmässiga, RobbaN med sin rutin tror jag kan hjälpa dessa gossar att få igång kommunikationen, samarbetet och lära spelarna utnyttja roterationerna på bästa sätt, lär dem sig spelarna detta, då kommer FaZe bli livsfarliga. Men om de inte gör det så tror jag inte de vinner en enda turnering 2016.

Spelarna i FaZe har kämpat länge ihop och dem var till en början riktigt dåliga, nu har dem tagit sig till en väldigt hög nivå men är ändå inte riktigt där, de är redo för sista steget och jag hoppas att de tar vara på denna gyllene möjlighet.

Lets go FaZe, ända in i kaklet!!

/Samuel ”Zyppe” Martinsson