NiP-magi? Kommer inte hända med threat som huvudankare

Bildkälla: www.fragbite.com
Bildkälla: www.fragbite.com

Kan NiP någonsin få tillbaka magin? Troligtvis inte med threat som ingameleader och taktiskt huvudankare.

Ninjas In Pyjamas hade ett tufft 2015, året började med en relativt orutinerad Maikelele, i februari ersattes Mikelele med den mer rutinerade snipern Allu. NiP testade även spela med både Delpan och kHRYSTAL men det slutade alltså med Allu. Till en början spelade NiP riktigt bra cs och lyckades ta sig till final i ESL Katowice, en nagelbitare mot fnatic där fnatic drog längsta strået. Efter ESL så tyckte jag i alla fall att NiP spelade bra CS, de lyckades vinna matcher mot motstånd de skulle vinna över men de lyckades inte vinna finalen o ro hem första placeringen, men överlag spelade de bra CS.

Sedan kom årets andra major, ESL Cologne. NiP var väldigt självsäkra innan turneringen och hade siktet inne på första placeringen, de hade övat oerhört mycket och ville så otroligt mycket, det hela slutade med ett fiasko, totalt överkörda av TSM på cache och senare utslagna av Virtus Pro i kvartsfinal.

I en intervju efter ESL Cologne sa NiP-killarna att de körde för mycket taktiker och att de inte vågade ”ta duellen” och spela sitt egna spel eftersom de var rädda för att förlora duellen.

Årets tredje major, Dreamhack Open Cluj-Napoca. NiP startade riktigt dåligt även denna turnering och blev slagna av Titan redan första matchen men de lyckades vinna både ”förlorarmatchen” och rematchen mot Titan. NiP vs TSM i kvartsfinal, en kvartsfinal där TSM var storfavoriter, TSM var just då världens bästa lag enligt mig och favoriter att vinna turneringen. Men så kul skulle det inte bli för TSM, NiP spelade mot all förmodan sin bästa CS jag någonsin har skådat, jag som började spela CS i februari 2015 har faktiskt heller aldrig sett Friberg göra en bra match men i denna match visade han vilket monster han kan vara och det jag hade hört talas om. Man talade om att the ”NiP-magic is back” och allt var frid och fröjd. Sedan kom Semifinalen mot NaVi och då var all magi bortblåst igen, NiP var inte ens i närheten av sin förmåga och var aldrig ens i närheten av att vinna över NaVi.

Jag tror att det redan då var klart att allu skulle lämna NiP i december så kan nog tänka mig det var svårt att ha 100 procent motivation just för denna Majorn, jag tyckte till och med att NiP spelade oseriös CS den sista månaderna allu var med i laget.

Detta är egentligen min summering av NiP 2015, de var bra men aldrig tillräckligt bra.

Men nu till det roliga, allu lämnade NiP i december 2015. Jag vet inte hur många personer NiP frågade men jag vet flera som tackade nej till deras erbjudande. Det slutade med en rekrytering av pyth som siste spelare och threat som ingameleader eller coach.

Pyth tycker jag är en grym spelare, jag ser likheter med honom som GeT_RiGhT hade under tiden han slog igenom, pyth spelar alltid jätteseriöst och gör nästan aldrig en dålig match. Han är en galen aimer, bra med awp och han kan väl egentligen spela på alla positioner. Så det tycker jag är en bra rekrytering generellt, däremot det dåliga med rekryteringen är väl att enligt mig världens bästa rifler, f0rest, ska börja använda den gröna bössan och bli lagets första awpare, och visst f0rest är bra med awp men han är bäst i världen med rifles. f0rest är den enda i hela världen som kan vända en runda på 1 sekund med 3 stabila hs oavsett situation och positionering. Överlag gillar jag rekryteringen av pyth!

Men nu till det som jag inte gillar och som jag inte heller förstår. Threat som ingameleader? Lurrpis sa i en intervju med hltv.org att NiP behöver threat, jag vill gärna ställa frågan till Lurrpis, varför behöver de threat?

Threat må kunna CS och vara en bra ledare och han är en helt okej spelare också, men Ninjas in Pyjamas, jag frågar er, vad är det ni behöver hjälp med? På riktigt. Ni har bra ledarskap i staben med hjälp av GeT_RiGhT, Xizt, f0rest och friberg, alla dessa kan otroligt mycket om CS:GO och de vet alla spelets svagheter samt styrkor. Threat kan inte lika mycket i CS:GO som de nämnda, ska threat, som egentligen inte alls kan lika mycket om CS:GO som spelarna, ska han leda detta lag som har mer erfarenhet än han själv? Lycka till säger jag bara.

Threat har sin egna ingameledarstil men han påminner mycket om gamla fnatic och cArn, som är och var en otroligt bra ledare. Men vad är det NiP behöver hjälp med? På riktigt.

NiP behöver omkonstruera sitt spel, de behöver bygga en ny gameplan från grunden och inte falla tillbaka till sitt 87-0-spel, och detta vet spelarna om, vad jag hört så provar de otroligt mycket, men ändå slutar det alltid på samma sätt, boysen i NiP måste komma över 87-0-eran och börja komma upp med ett nytt spel. Threat som i grunden är en sämre version av f0rest, GeT_RiGhT and so on i grundtänket i CS:GO ska alltså hjälpa ett lag som behöver en NY gameplan, den enda gameplanen han sitter inne på är tyvärr den som NiP redan har utfört.

Det finns två spelare som kan hjälpa NiP att få tillbaka ”magin”, den ena är Fallen och den andra är pronax, dessa två spelarna har absolut inte samma CS-grundtänk som någon i NiP eller threat för den delen. Jag kan inte se hur dessa ska lyckas få tillbaka ”magin” utan att de börjar om från början och jag tror att ta in threat är ett steg i FEL riktning.

Tro mig, jag önskar NiP lycka till, det gör jag verkligen. Jag hoppas att de kan göra ett bra jobb tillsammans men fy vad det kommer bli svårt för dem!

Samuel ”Zyppe” Martinsson

6 thoughts on “NiP-magi? Kommer inte hända med threat som huvudankare

  1. Jag har sett två officiella matcher som nip har spelat och jag personligen tycker att de spelar annorlunda. Det känns som de har en stabilare spelstil nu än va de hade förut, så jag undrar vad du tycker om det? För Xizt har själv twittrat att threat kommer att vara deras IGL och det tror jag bara kan bli bra.

Comments are closed.