Roller i Counter-Strike: Global Offensive

Blogginlägg #7
Blogginlägg #7

Rotationer kan vi egentligen prata om hur mycket som helst, det kommer mera om det senare, men det viktiga till en början är att man förstår hur ”grundrotationerna” fungerar och hur beteendemönstret ska se ut för att vara ett så balanserat lag som möjligt.

Roller för ett CS:GO team, främst inriktat på Terrorister

Rollerna som man kan ha i Counter-Strike: Global Offensive är Ingame-Leader(IGL), Entry-fragger(EF), Madfragger(MF), Support(S), Lurker(L) och AWP. En parallell med dessa roller kan man göra med roller eller positioner i fotboll. Spelar man fotboll så finns det en målvakt, du har fyra backar som ska försvara, du har fyra mittfältare som ska balansera laget och du har två anfallare som ska göra mål.
Det går delvis att göra denna jämförelse med fotbollslag, man kan säga att anfallarna är ”Madfraggers” och ”AWP”, mittfältare är ”Support” och ”Lurker” och backarna är ”Entryfraggers” och ”Ingame-leadern” är målvakten. Som ni ser så är det 6 roller, oftast som IGL så spelar man någon kombo med IGL plus Entry/Support.
Det är egentligen såhär man behöver jobba för att ha ett så balanserat lag som möjligt, där man tar över mapcontrol eller för att få enkla ”entryfrags” men en spelare som ”supportar” lagets EF eller MF. Det är viktigt att man behåller rollerna i uppstart av sitt lagbygge, alla dessa positioner är olika(som ni säkert vet om ni spelar fotboll). Därför är det viktigt att gå vidare när man väl bemästrat S-, EF-, MF- eller L-rollen, så man lär sig alla roller och kan känna sig bekväm i alla situationer på alla kartor. Annars kommer ett beteendemönster skapas som kommer vara väldigt enkelt att läsa och att antistrata.

För att lyckas som lag
Ett misstag som jag ofta ser och hör när jag pratar med folk är att man har en ”fast-position” i laget, även övat på grunderna en längre tid. Man är alltid lurker eller alltid entryfragger eller alltid får hoppa i B-hus på Mirage(för faceit, hur kul är det att pracca Mirage 5 timmar och man måste stå och hoppa för info i 4 timmar eftersom ingen annan vill göra det?). Det jag vill komma fram till är att det inte är ett bra sätt att öva på när man redan kan sin ”grej”, då är det läge att gå över till nästa utmaning, för att bli en världsspelare så måste du kunna hantera alla roller, du måste kunna spela entry, du måste kunna spela support, du måste iallafall kunna hantera AWP:n, och du måste lära dig att ta aggressiva dueller och trada som en Madfragger och vill du vinna ett 1on3-läge mot dem bästa i världen så måste du lära dig att förutse spelet som GeT_RiGhT, coldzera eller FalleN som är några av dem bästa lurkesen och cluchspelare som existerar. Vill ni bli ett riktigt bra lag gäller det att ha kul ihop, att ni offrar er för varandra, att ni lär er alla roller och kan skifta positioner för dem rätta situationerna. Ibland har man ett off-game och då bör man kanske ta entryrollen även om man är madfraggern?


Kritik och näthat som publik och spelare inte förstår

Roller i CS:GO är liknande roller i fotbollen. Något som mer eller mindre aldrig tas upp är att om en ”madfragger” gör en dålig match, då är det okej eftersom han räddat laget så många gånger innan? Men ärligt talat, din uppgift är att vinna dessa dueller, dina lagkompisar lägger granater så madfraggern kan ta enkla dueller. Ofta när en madfragger gör en dålig match finns det alltid någon annan som räddar matchen, vilket innebär att det inte uppstår så mycket kritik mot ”stjärnspelarna”. TACO är möjligtvis bäst i världen på sin roll(iallafall top5 i världen) och han får näthat av spelare som inte ens förstår hur Basic-CS fungerar, är det verkligen rimligt? Att man kan hylla coldzera till skyarna och trycka ner TACO när det är TACO som egentligen gör mycket av förarbete till coldzera? TACO går först, han baitar så coldzera ska kunna spraya ner tre stycken enkelt. Nej, det gör mig väldigt förvånad och besviken att man kan säga att en av världens bästa entry-spelare är kass, det är fan inte så att man säger att Manuel Neuer, Sergio Ramos eller Xavi är dåliga, dem är eller har varit bäst i världen på sin position, och det skall Respekteras.

Kommande inlägg
Läs vidare i min blogg så ska jag berätta vem som jag tycker är världens bästa IGL, AWP, EF, MF, S och L. Jag kommer berätta varför jag tycker dem är bra och hur jag anser att man ska spela dessa roller. Det är för spelarna inte själva förstår innebörden av dessa roller, det är därför dem yttrar sig och säger något som absolut inte stämmer och dem inte har en aning om.

Nästa inlägg: Ingame-Leader / Support

One thought on “Roller i Counter-Strike: Global Offensive

  1. creds till TACO och alla andra entry, support spelare! Alldeles för lite snack om dessa spelare eftersom inte folk förstår basic-cs. wörd på den Samuel!

Comments are closed.